EFOP-3.3.5-17

Korszerű pedagógiai módszerek alkalmazását segítő Iskolai Közösségi Program kísérleti megvalósítása

 

FelhívásEFOP335-17

Táboroztunk

Iskolánkban 2018.06.25-29.-ig napközis tábort szerveztünk, miután EFOP-3.3.5-2017 számú pályázatunk sikeresnek bizonyult.

A pályázatunk címe: Óvjuk meg környezetünket!

Olyan hetet próbáltunk szervezni harmadikos, negyedikes gyermekeinknek, amelyből olyan ismereteket szerezhettek, ami után olyan tudatos fogyasztókká váltak, akik óvják, védik  környezetünket, takarékoskodnak, a hulladékot szelektíven gyűjtik és újrahasznosítanak. Tettük ezt úgy, hogy kézműveskedtünk ,kirándultunk, alkottunk, nevettünk, sportoltunk, játszottunk.

De íme itt egy kis ízelítő a hét programjaiból szóban és képekben!

1. nap

Megnyitottuk táborunkat! Beszéltünk a víz hasznáról és jelentőségéről. Megnéztük, a víz állandó körforgását, hogyan lesz a szennyvízből csapvíz. Neki láttunk a hét szálból font karkötőnek. Játszottunk egy jót az udvaron.

Délután pedig egy kiürült sajtosdobozt újrahasznosítottunk,  halat készítettünk belőle. Közben éhségünket az iskola konyháján csillapítottuk, négyszer ehettünk finom ételeket.

2. nap

Reggeli után megtekintettük az Északdunántúli Vízmű Zrt. által ajánlott előadást, amely jól összefoglalta, hogy mekkora kincs életünkben a tiszta víz. Majd a kenderzsinegből mára már elkészült néhány karkötő.

A második napon egy sétát szerveztünk az Angol kertbe. A  patak mentén elértünk a Nagy tóig, közben beszéltünk környezetünk, vizeink  tisztaságáról, még szemetet is gyűjtöttünk. A játszótéri pihenő után elsétáltunk a Mini Magyarország makettparkba, ahol megtekintettük hazánk  nevezetességeit és beszéltünk hagyományainkról is.

Délután egy olyan teknőst készítettünk, melynek a páncélját Pet palackból mintáztuk meg és papírgolyókkal színesítettünk.

Megbeszéltük a szelektív hulladékgyűjtő kukák színeit, majd le is rajzoltuk melyikbe mi kerülhet.

3. nap

Szerdán külsős programra indultunk autóbusszal, a közeli Bábolnára. Olyan helyszínt kerestünk, amely jól bemutatja, hogy milyen fontos minden magyar számára a hagyományok ápolása, a környezet megóvása úgy, ahogy elődeink ránk hagyták.

Megnéztük a világhírű 1700-as években épült Ménesudvar épületeit, a Ménestörténeti kiállítást, ahol élményszerű előadást hallottunk a híres bábolnai lovakról, sőt új dolgokat is megtudhattunk a kisbériek szívéhez közel álló Kincsemről, a  csodakancáról.  Sissy hercegnő életéről és haláláról is érdekesen mesélt nekünk az idegenvezető, a hercegnőről, aki élete folyamán többször  megfordult a kisbéri Batthyány család kastélyában.

Láthattunk és etethettünk szebbnél szebb lovakat, kipróbálhattuk a lószállító kamiont is, felülhettünk majd száz éves hintókra, grófokként és grófkisasszonyokként szállhattunk fel és le a díszes fiakkerekre.

A fedett Lovarda megtekintése után a Hősök Kapuja alá is beállhattunk, majd a napóráról leolvastuk a pontos időt.

Élményekkel tértünk vissza táborhelyünkre.

A délutánt  a komposztálásról levetített filmmel zártuk le.

4. nap

A csütörtök ismét a kirándulás jegyében telt. Útunkat Pannonhalmára terveztük, igaz nagyon aggódtunk az időjárás miatt, hiszen délelőttre sok esőt jósoltak. Az égiek velünk voltak, hiszen ragyogó napsütésben járhattuk végig a tervezett utat. Megnéztük a Milleniumi emlékművet, majd felmerészkedtünk Boldog Mórról elnevezett kilátóra, ahonnan csodálatos kilátás nyílt a Pannonhalmi –medencére. Végig jártuk a nemrégiben nyílt Lombkorona tanösvényt, melyen a fák tetején érezhettük magunkat.

Az Arborétum és Gyógynövénykert igazi szépségeket rejtett. Ameddig a szem ellátott lila színben pompázott a levendula, jellegzetes illata betöltötte az egész környéket. Megnéztük, hogyan sajtolják ki az értékes levendula olajat. Számos gyógynövénnyel ismerkedtünk meg, és megcsodálhattuk a tündérrózsa hatalmas virágát.

Délután a zöldségek és gyümölcsök víztartalmáról és fontosságáról beszélgettünk, majd elkészítettük a legtöbb vizet tartalmazó gyümölcsünket, a dinnyét is, amibe még jelképesen bele is kóstoltunk.

5. nap

Az utolsó napra is sok-sok  érdekesség jutott. A Dr. Bubó rajzfilmekből a Környezet-szennyezés című részt néztük meg, majd megbeszéltük, hogy mi hogyan tudunk vigyázni a körülöttünk lévő világra.

Jót játszottunk , majd egy Környezetvédelmi ToTó segítségével felelevenítettük a héten tanult új ismereteket.

Még a délelőtt folyamán  „környezetünk színeivel” egy tortaalátétből készült frizbit festettünk ki, amit egyből ki is próbáltunk.

Erről a napról  sem maradhatott el az újrahasznosítás. Csoportonként színes kupakokkal egy hal formát díszítettünk ki, majd a héten elkészült művekből kiállítást rendeztünk.

Az „ Egyszer volt a Föld” című tanulságos filmmel zártuk le a hetet, majd fogadalmat tettünk, hogy Földünket, tágabb és  szűkebb környezetünket  is megóvjuk és vigyázunk rá, hogy élhető maradhasson.

           Magdi néni                          Márti néni

 

További képek a galériában megtekinthetők.